Nuori voi hakeutua terapiaan eri syistä johtuen. Syitä ovat usein erilaiset mieliala- ja ahdistusoireet, jotka kumpuavat nuoruusiän kehityshaasteista tai lapsuuden ja nuoruuden vaikeista kokemuksista ja muistoista. Toisinaan nuori ei tiedä itsekään, miksi hänen on paha olla eikä hän osaa sanoin kuvata omia tunteitaan tai ajatuksiaan. Musiikkiterapiana toteutuvassa nuorten kuntoutuspsykoterapiassa asiakas voi ilmaista itseään, omia ajatuksiaan, tunteitaan ja muistojaan ilman sanoja, musiikin kautta ja musiikin avulla.
Nuori voi hakeutua musiikkiterapiaan lääkärin suosituksen perusteella. Hoitava lääkärin, jonka ensimmäisellä kerralla tulee olla psykiatrian erikoislääkäri, tulee laatia Kelaan kuntoutussuunnitelma tai B-lausunto, jossa hän suosittelee asiakkaalle musiikkiterapiaa. Sen jälkeen asiakkaan tulee etsiä itselleen musiikkiterapeutti, ottaa yhteyttä häneen ja sopia omakustanteisista tutustumiskäynneistä. Koska kuntoutuspsykoterapia on mahdollista toteutua 1-3 x/viikossa 2-3 vuoden ajan, on terapeutin etsimis- ja valintaprosessi hyvä tehdä siten, että niin asiakas kuin terapeuttikin kokevat, että heidän välinen yhteistyö ja vuorovaikutus toimivat riittävän hyvin. Musiikkiterapeutteja voi etsiä Kelan kuntoutuksen palveluntuottajahaun, musiikkiterapiayhdistyksen tai sairaanhoitopiirien terapeuttirekistereiden kautta sekä eri palveluiden kautta (valitseterapia.fi, Minduu.fi ym.).
Kansaneläkelaitoksella on lakisääteinen velvollisuus järjestää kuntoutuspsykoterapiapalveluita ja Kela tukee sitä taloudellisesti siten, että asiakkaalle jäävä omavastuuosuus terapiakäynneistä on kohtuullinen. Kelan tukeman nuorten kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on edistää 16-25 -vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten työ- ja opiskelukykyä. Musiikkiterapian keinoin toteutuva terapia voi olla nuorille yksilö- tai ryhmäterapiaa. Lisätietoja saat Kansaneläkelaitoksen internetsivuilta kohdasta Kuntoutuspsykoterapia.
Minulla on vapaita aikoja nuorten kuntoutuspsykoterapiaan 1.6.2024 alkaen (tieto päivitetty 29.5.24).